BDSM coaching

Eeuwige trouw, of onvoorwaardelijke liefde?

Wat heb je liever: eeuwige trouw, of onvoorwaardelijke liefde?
Lees niet te snel verder, laat deze vraag gerust even tot je doordringen.

Jullie zijn getrouwd, hebben beloofd elkaar trouw te blijven in goede en kwade dagen, in armoede en rijkdom, in ziekte en gezondheid. Tot de dood jullie scheidt.

Misschien zijn jullie niet getrouwd, wonen jullie samen en hebben jullie alles netjes via notariële afspraken vastgelegd. De intentie is vast en zeker dezelfde: je blijft elkaar trouw, zult er voor elkaar zijn, te allen tijde.

Tot de dood jullie scheidt. Dat is de bedoeling.


Trouw tot de dood ons scheidt…

Jullie hebben voor elkaar gekozen omdat jullie elkaar liefhebben. Zodanig dat jullie besloten hebben samen verder te gaan. Dat is een keuze vanuit liefde, en een keuze van trouw die uit die liefde voortkomt.

Misschien zijn jullie ook in de kerk getrouwd, hebben jullie elkaar voor God en mensen trouw beloofd. Dat maakt de trouwbelofte wellicht nog wat zwaarder, nog wat krachtiger. Met de kerkelijke inzegening hebben jullie beloofd elkaar trouw te blijven, lief te hebben en te waarderen.
De zegen die jullie daarop ontvingen was dat jullie in Gods vrede zullen leven en gelukkig zullen zijn in jullie liefde voor elkaar.
Belofte en zegen horen bij elkaar.

De trouwbelofte heeft jullie verbonden. Om elkaar lief te hebben, te waarderen en trouw te blijven.

De trouwbelofte heeft jullie niet tot elkaars bezit gemaakt. Liefde is niet bezitterig of opeisend. Claimende liefde voelt als een keurslijf, als ingeleverde vrijheid. Liefde laat vrij, in het geloof en de hoop dat de ander (trouw) blijft.

 

Liefhebben tot de dood ons scheidt…

Liefhebben is vaak een grotere opgave dan trouw. Met de tijd verandert de liefde. De passie van het begin maakt plaats voor… Ja, wat komt er na de passie? Het verschilt, soms verdiept de zielsverbondenheid zich, soms gaat liefde over in vriendschap, soms ontstaat een sleur waarin de partners elk een eigen ontwikkeling doormaken.

Wat heb je liever: trouw tot de dood jullie scheidt, of liefhebben tot de dood jullie scheidt?
Misschien denk je nu bij jezelf: als je kunt liefhebben tot de dood scheiding brengt, dan volgt die trouw vanzelf. Dat denk ik ook. Dan is het beter om de focus te hebben op liefhebben, meer dan op trouw. Niet om ontrouw ruimte te geven, maar om liefhebben alle aandacht te geven.

 

Onvoorwaardelijke liefde

Volgens mij is de essentie van ‘eeuwige’ liefde onvoorwaardelijke liefde. De ander liefhebben zonder voorwaarden. Gewoon zoals hij (of zij) is, met alle leuke en minder leuke kanten. Liefhebben om niet.

Als je van de ander houdt zolang hij bepaalde gewoonten of liefhebberijen achterwege laat, dan is er al sprake van een voorwaarde. Fijn als hij rekening met jouw voorkeur houdt, maar als hij kiest om daar geen rekening mee te houden, wordt jouw liefde voor hem dan minder? De moeite die jij hebt met zijn ‘minder leuke gewoonten’ zegt iets over jou, en niet zozeer iets over hem.

Liefhebben is een werkwoord, je moet er iets voor (blijven) doen, je moet eraan blijven werken, allebei en samen.

Hoe mooi is het om onvoorwaardelijke liefde te ontvangen! En wat een uitdaging om het te geven!

 

Onvoorwaardelijke liefde en BDSM

BDSM is jouw ‘dingetje’. Jij hebt deze fantasieën en verlangens. Het is fantastisch als je deze verlangens kenbaar durft te maken aan jouw lief. Daar is lef voor nodig, en daar is liefde voor nodig. Liefde voor jezelf èn voor de ander.

Deel jouw verlangen met je partner. Deel je liefde, toon het. Maar verlang niet dat je partner meegaat in jouw verlangen. Het is jouw verlangen, niet – maar misschien ook wel – het verlangen van de ander.

Deel jouw verlangen met je partner, en vraag of hij met je mee zou willen gaan in het invullen, en dat het oké is als hij dat niet wil.

Partners die samen experimenteren verdiepen op dat moment hun relatie. Het kan een grote verrijking blijken.

Het kan zijn dat je partner het verlangen niet deelt of niet wil beantwoorden. Dat heb je te respecteren.

Ik heb groot respect voor de partner die – ziende dat BDSM belangrijk voor de ander is – de ruimte buiten de relatie geeft om dat wat thuis niet kan worden gedeeld, buiten te vinden. Dat is pure liefde. Een partner die die ruimte durft te geven, die moet je koesteren, op handen dragen. Jammer dat je dit verlangen niet samen kunt beleven, en wat fantastisch dat je de ruimte krijgt het buiten in te vullen. Draag je partner op handen, koester hem, zorg dat als je weer thuis komt, jij je partner alle aandacht en liefde geeft. In de keuken en in de slaapkamer. Toon je dankbaarheid.

Als je partner je die ruimte niet kan of wil geven, dan heb je dat te respecteren. Je partner heeft zijn grenzen, en die heb jij te respecteren. Dat is jouw kant van onvoorwaardelijke liefhebben.

 

Spagaat

Wat dat voor jou en jouw verlangen betekent? Het kan voelen als een spagaat tussen kiezen voor jezelf of voor de relatie, waarbij jij dit deel van jezelf weg moet cijferen, in moet leveren, er niet mag zijn.

Ik wil hier uitspreken hoeveel respect ik voor je heb, dat je het gesprek bent aangegaan, dat je je partner deelgenoot hebt gemaakt van jouw diepste verlangen. Dàt is pas liefde!

Herken jij deze spagaat? Reageer hieronder of neem contact met mij op.

JA, help mij verder
Lees ook eens:

 

JA, help mij verder

 

Ik stel jouw reactie op prijs
Aarzel daarom niet en laat je reactie hieronder achter.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *